Bienvenido de Cuba

0
5793

Als je eenmaal in Cuba bent geweest, blijf je altijd een beetje heimwee houden. Naar de lachende mensen, de prachtige natuur, de authentieke cultuur en de muziek die vanaf elke straathoek klinkt. Het is een land van tegenstellingen, want als je even achter die prachtige façade kijkt, zie je ook een hoop armoede…

Als je voet zet in Cuba, word je vijftig jaar teruggeworpen in de tijd. Automerken die in Nederland al tientallen jaren niet meer rondrijden vind je hier in overvloed. Op de autowegen zie je naast deze old timers ook paard en wagen, oude motorfietsen (met zijspan) of tweewielers die de naam fiets nauwelijks mogen dragen. Het tempo is relaxt. Dat moet ook wel, want een goed werkend openbaar vervoersysteem is er niet en je van A naar B verplaatsen is, zonder auto of ander vervoermiddel, altijd weer een uitdaging.

Openbaar vervoer
Vanuit onze luxe touringcar, waar ik me stiekem een beetje voor geneer, zien we hele groepen mensen. Ze wachten op een bus die uren later komt. Of niet, want de technische staat van veel bussen is ondermaats. De wachtende passagiers proberen te liften of vangen, als dat niet lukt, uiteindelijk lopend de thuisreis aan.

De tijd staat stil
Nadat Fidel Castro in 1959 aan de macht kwam en de pro-Amerikaanse dictator Batisa van de troon stootte, verbrak Amerika alle banden met het land, wat tot op de dag van vandaag nog van kracht is. De tijd heeft sinds die tijd letterlijk stil gestaan, mede vanwege de Amerikaanse boycot.  De gele M, het Amerikaanse ‘stempel’ bij uitstek, is in Cuba bijna nadrukkelijk afwezig.
De oldtimers die wij zo schattig vinden, zijn bittere noodzaak, aangezien de meeste Cubanen geen (nieuwe) auto mogen importeren. De glorie van wat eens grootse koloniale huizen waren, is vaak vergaan, al weten ze nog steeds te imponeren. Maar let op: daartussen staat opeens een fris geschilderde, felgekleurde woning of een afgebladderde pastel.

Fly and drive
De beste manier om Cuba te verkennen is om een auto te huren in Nederland. Deze staat keurig voor je klaar op het vliegveld. Probeer niet op de bonnefooi met een Cubaanse bus te gaan, want je komt bedrogen uit. Het is wel mogelijk om te reserveren voor een speciale bus (Viazul) die tussen steden rijdt.
Je kunt logeren in een van de vele hotels en resorts die sinds Cuba werd opengesteld voor toeristen als paddenstoelen uit de grond schieten. Amerikaanse hotelketens zul je hier vergeefs zoeken.

Verschillen
In resorts en hotels zul je, behalve het personeel, nauwelijks Cubanen vinden. Het is nog maar sinds kort dat Cubanen mogen overnachten in toeristenhotels. Ze moeten wel in harde valuta betalen. Ook mogen ze auto’s huren en gebruik maken van andere toeristische voorzieningen. Maar dat is slechts voor een handjevol bemiddelde Cubanen weggelegd. Achter de muren van de resorts, hoe paradijselijk ook, merk je weinig van het echte Cuba.

B&B
Wil je Cuba ‘proeven’, logeer dan in een Bed & Breakfast. Kijk wel naar de bordjes op de buitenmuur van zo’n  ‘Casa particular’ want niet elke Cubaan mag zijn huis voor toeristen open stellen. Alleen huizen met een blauw bord hebben toestemming om aan buitenlanders te verhuren. Je betaalt ongeveer 25 convertable pesos p.p.p.n. en in het laagseizoen zelfs minder. Dat laagseizoen duurt van mei tot oktober. Houd dan wel rekening met meer regen.

Leuzen
Opvallend zijn de grote borden langs de weg met socialistische leuzen. Ze verheerlijken de staat, roepen op tot bewustwording of brengen eer aan helden van weleer.

Natuur
Cuba heeft een ongelooflijk mooie natuur. Als je, zoals wij, vanuit Havanna door het Westen van Cuba rijdt, kom je totaal verschillende landschappen tegen. Uitgestrekte (tabaks) plantages, dichte bossen maar ook de woeste schoonheid van rotsformaties in het verder vlakke land.
Vooral de krijtrotsen in het Viñales in de westelijke provincie Pinar del Rio zijn spectaculair. Stop dan ook even bij de ‘prehistorische’ murales (muurschildering), geschilderd in de vijftiger jaren. Op een enorm grote rotswand is de evolutie van de mens, volgens Darwin, geschilderd.

Nu is de tijd
Sinds Cuba is opengesteld voor toerisme zien de Cubanen hoe mensen in andere delen van de wereld leven. Toeristen hebben meer vrijheden dan de Cubanen, en dat leidt tot ongelijkheid. Bovendien hebben ze een duaal systeem, pesos voor de Cubanen en convertable pesos voor de toeristen.

Sinds de broer van Fidel aan de macht is, zijn al veel dingen versoepeld. Maar naarmate Cuba meer toeristisch wordt, zullen ook veel elementen, die dit Latijns- Amerikaanse land zo karakteristiek maken, uiteindelijk verdwijnen. De vooruitgang houd je uiteindelijk niet tegen, en er wordt al druk gespeculeerd hoe het Cuba ‘na Castro’ eruit zal zien. Nu, is dus de tijd om het authentieke Cuba te verkennen. Ontdekt door toeristen maar nog niet ‘aangetast’…